«Зроблено в Україні» – новий формат комунікації між владою та бізнесом, – Володимир Когут

Дата: 12.03.2024 15:53
Кількість переглядів: 17

Наприкінці лютого Президент Володимир Зеленський оголосив про початок роботи Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», побудованої на взаємодії держорганів із бізнесом. Питання створення належних умов для постійної комунікації та координації спільнодії державних органів із бізнесом обговорили за круглим столом підприємці, представники влади, громадських організацій та експерти Полтавщини. 

«Ми, як завжди, відкриті та готові надавати всебічну підтримку розвитку підприємств області. Для забезпечення ефективного діалогу та об'єднання зусиль влади і бізнесу створюємо регіональну діалогову платформу. «Зроблено в Україні» – новий формат комунікації між владою та бізнесом для підтримки українського, збереження та створення нових робочих місць», – зазначив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут.

Програма «Зроблено в Україні» дозволить національному виробнику отримати реальну державну підтримку для розвитку виробництва, популяризації та просування української продукції. Ідея нової економічної платформи – підтримувати українське, виробляти українське та купувати українське.

«До основних напрямів розвитку бізнесу належать пріоритетність українських підприємств у державних закупівлях, програма створення попиту на українські товари, адаптація чинних державних програм єВідновлення, «5-7-9» та єРобота під нову економічну політику, сприяння інвестиціям в аграрний сектор і розвиток несировинного експорту. Заплановано розширити перелік товарів, що будуть закуповуватися в місцевого виробника, зокрема товари військового призначення. Відновлення програми компенсації на сільськогосподарську техніку вітчизняного виробництва у розмірі 25%. В бюджеті на 24 рік на це передбачено кошти. Розширення програми компенсації на інші види техніки, транспорт та обладнання. Заохочення покупців купувати товари із маркою «Зроблено в Україні» (надходження на спеціальну банківську картку певного відсотка відшкодування у форматі кешбеку)», – розповів виконувач обов’язків директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОВА Ярослав Касянов.

Політика «Зроблено в Україні» сприятиме українським підприємствам отримувати грантові та кредитні кошти на розвиток нових виробництв та просування товарів на зовнішньому та внутрішньому ринках.

«Актуальне нині питання для бізнесу: «Звідки взяти гроші для розвитку?». Минулого року Полтавська ОВА спільно з центром зайнятості активно працювали у сфері консультаційної роботи щодо популяризації грантового проєкту єРобота, що охоплює декілька компонентів для певних сфер і галузей економіки. Цього року проєкт продовжує роботу. В Дії відновлено можливість подачі заявок як на невеликі грантові програми, такі як «Власна справа», так і на масштабні гранти, такі як на переробні підприємства», – говорить начальник управління економічного розвитку підприємництва та промисловості Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОВА Андрій Сорочинський.

Гранти дозволяють розвивати як діюче виробництво, так і започатковувати нові напрями підприємництва. Якщо 2022 року на Полтавщині було 7 заявок, то 2023 року 18 грантів отримали позитивне рішення. Програма єРобота діє. І в ОВА, і в Агенції регіонального розвитку, і в обласному центрі зайнятості допоможуть з написанням бізнес-плану, проконсультують та нададуть фаховий супровід.

«На Полтавщині 22 тисячі людей з інвалідністю не працевлаштовані. Наразі в області відбувається анкетування цих людей. Необхідно зрозуміти, чому людина не працює, чи має бажання, чи має можливості? А також віднаходити ресурси для працевлаштування таких людей. Держава пропонує роботодавцям дієві механізми заохочення для працевлаштування та обладнання робочих місць для людей з інвалідністю», – зауважив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко.

Обговорили на зустрічі питання отримання міжнародних грантів та оподаткування малого і середнього бізнесу.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень