Захист прав людини в концепції перехідного правосуддя: українська модель

Дата: 19.10.2023 16:41
Кількість переглядів: 61

Події останніх років, пов’язані з Революцією гідності, збройною агресією Російської Федерації на Сході України та анексією Криму, зумовлюють необхідність пошуку шляхів подолання такої кризи. Перехідне правосуддя належить до одного із таких заходів і розглядається вже на офіційному рівні. Зокрема, 11 січня 2021 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оприлюднило проєкт закону «Про державну політику перехідного періоду». Цей документ знайшов відгук серед фахівців, і коаліція громадських правозахисних та благодійних організацій, до якої належить благодійна організація «Благодійний Фонд «Право на Захист».

 

В Науково-дослідному інституті вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса за підтримки Національного фонду досліджень України проводиться наукове дослідження «Захист прав людини в концепції перехідного правосуддя: українська модель».

 

Обрана проблематика є надважливою для України, адже перехідне правосуддя має на меті сприяти найліпшому відновленню справедливості, укріпленні миру, цінностей демократії.

 

Перехідне правосуддя доступною мовою – це про справедливість відносно жертв збройного конфлікту. Справедливість – це чеснота, що встановлює раціональний порядок, де кожний індивідуум та/або орган виконує свою належну та відведену роль, і не заважає один одному.

 

Справедливість в контексті перехідного правосуддя – це про відновлення. Процес визнання, судове переслідування, компенсації та прощення минулих злочинів в період відновлення після конфлікту зазвичай називають «перехідним правосуддям». Перехідне правосуддя вже було неодноразово апробоване в інших постконфліктних країнах.

 

Для повного і всебічного дослідження проблеми захисту прав людини в концепції перехідного правосуддя пропонуємо пройти анонімне анкетування за посиланнями.

Фото без опису​​​​​​​


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень