Сенчанська сільська територіальна громада
Полтавська область, Миргородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Держпродспоживслужба інформує: правове регулювання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу.

Дата: 31.03.2023 10:54
Кількість переглядів: 90

Правове регулювання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу

   З початком весняно-польових робіт розпочинається і сезон масової реалізації насіннєвого матеріалу, підвищується попит на нього, одночасно з цим зростає ризик придбати неякісне (фальсифіковане) насіння. Правове регулювання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2017року №615, затвердженого Порядку «Арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу» та Порядку «Оформлення заяв для проведення арбітражного(експертного)визначення якості насіння і садивного матеріалу». Цією постановою врегульовано вирішення спірних питань між суб'єктами господарювання стосовно посівних якостей придбаного насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

       Законом України №864-VIII ( 08.12. 2015 р.) «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» внесено зміни до Закону України «Про насіння і садивний матеріал». Стаття 23 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачає проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, що може здійснюватися на вимогу споживача, або суб’єкта насінництва та розсадництва центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, тобто Держвною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

  Функції служби полягають у захисті споживачів, зокрема, виробників сільськогосподарської про-дукції від придбання неякісного насіння та садивного матеріалу. За зверненням громадян та това-ровиробників Держпродспоживслужба зобов’язана невідкладно реагувати на вияв контрафакт-ного насіння та садивного матеріалу.

     У разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння, або товар-них якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, або у сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу , фізична особа — підприємець або юридична особа не пізніше 10 календарних днів з дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

       Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) органу із сертифікації відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу, який аналізує та видає аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) органу із сертифікації документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу. Останній перевіряє розбіжність між показниками, за якими проводиться арбітражне визначення, у сертифікаті та у документі щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

         У разі розбіжності між показниками, зазначеними у сертифікаті та документі щодо результату ана-лізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення ( ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості»), насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) органу із сертифікації повідомляє заявнику та передає йому документ щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу.

     Арбітражне визначення проводиться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтав-ській області за заявою фізичної особи — підприємця або юридичної особи, що подається не пізніше 10 календарних днів з дня отримання ним результатів аналізу.

       До заяви додаються копії сертифіката та документа щодо результату аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого органом з оцінки відповідності за місцем звернення заявника. 

    Арбітражному визначенню підлягає придбане насіння або садивний матеріал за наявності сертифі-ката, що засвідчує посівні якості насіння, чи товарні якості садивного матеріалу та документа за результатами аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого заявнику, у разі розбіжності показників якості насіння або садивного матеріалу на величину, що перевищує допустимі відхилення.

     На базі ДУ«Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія» налагоджено роботу відділу визна-чення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу, який і проводить арбі-тражне аналізування насіння. Крім того, відділ проводить і визначення посівних якостей насіння.

      Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після завершення арбітражного визначення Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області видає особисто або надсилає поштовим відправленням заявнику документ щодо результату аналізу насіння з позначкою у правому верхньому куті «Арбітраж», у якому зазначається висновок згідно з ДСТУ 4138-2002 .

      Реалізовуючи механізм арбітражного визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області може відстежувати та врегульовувати виробництво, сертифікацію та обіг насіння і садивного матеріалу, що здійснюється виробниками насіння та садивного матеріалу. Прозорий ринок насіння в Україні, в кінцевому результаті, дасть можливість підняти авторитет та престиж виробників якісного насіння та садивного матеріалу серед споживачів насіння в Україні та за її межами.

      Роз’яснення з питання арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу можна отримати у відділі контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, тел. (05356) 3-30-25.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень