Інформація для населення власникам індивідуальних житлових будинків і квартир багатоквартирних будівель

Дата: 23.12.2022 10:58
Кількість переглядів: 140

 Фото без опису

  З настанням холодної пори року мешканці багатоквартирних будівель та індивідуальних житлових будинків почали готуватися до можливих відключень світла, тепла та газу.

   Слід пам’ятати, що при відсутності електро- та газопостачання заборонено використання газобалонного обладнання в багатоквартирних будинках, адже це може призвести до вибуху чи виникнення пожежі та великої кількості жертв. Мешканцям багатоквартирних будинків, у разі блекауту чи перебою з постачанням комунальних послуг рекомендується евакуюватися або на певний час переїхати до знайомих чи родичів.                                     

    Також слід розуміти, що забороняється самовільно змінювати передбачену проєктом схему прокладання газових мереж, користуватись несправними або самостійно встановленими газовими приладами. Також забороняється використовувати для обігріву приміщень газові кухонні плити.

   На жаль, правила використання газових балонів у багатоквартирних будинках мають у своїй основі сумний досвід. Вибухи газових балонів у багатоповерхівках та приватних будинках мають одну причину – недотримання правил зберігання та користування.

    Тим не менш, через обмежений вибір засобів готувати в умовах, що склалися, залишаються часті питання користувачів: чи можна тримати газовий балон у квартирі, як правильно встановити його. Усі вимоги прописані та законодавчо затверджені. Відповідь на запитання, чи можна зберігати газовий балон у квартирі, однозначно негативний: зберігати ємності з горючим газом у будинках та квартирах, на території сходових прольотів та у підвалах, на балконах та горищах заборонено.

    В той же час, в окремих випадках розміщення для підключення індивідуально-балонної установки СВГ (далі ІГБУ) можливе всередині квартир житлових двоповерхових будинків. При цьому розміщення ІГБУ та газовикористовуючого обладнання не допускається: у житлових кімнатах; у цокольных та підвальних поверхах (підвалах); у приміщеннях, під якими є підвали та погреби, і вхід до них здійснюється з цих приміщень; на балконах та лоджіях; у приміщеннях без природного освітлення; у середині будинків гуртожитків.                                                                                                   

   Газова плита повинна мати заводське походження, не допускається експлуатація саморобних/модернізованих екземплярів. Опалювальні системи з ПІВ, призначені для опалювання приміщень, повинні бути обладнані автоматикою, яка забезпечує припинення подавання газу в разі згасання полум’я пальника.

В існуючих житлових будинках допускається встановлення газових плит:

  • у приміщеннях кухонь заввишки не менше ніж 2,2 м та об’ємом не менше зазначеного в 9.27 за відсутності вентиляційного каналу та наявності заґратованого отвору в верхній частині зовнішньої стіни кухні площею не менше ніж 0,025 м2;
  • у коридорах окремих квартир за наявності в коридорі вікна з кватиркою або з вбудованим провітрювачем з мінімальною продуктивністю 90 м3/год у верхній частині вікна, при цьому прохід між плитою та протилежною стіною повинен бути завширшки не менше ніж 1 м, стіни та стелі коридорів із горючих матеріалів повинні бути обштукатурені, а житлові приміщення відділені від коридора щільними перегородками та дверима;
  • у кухнях із похилими стелями, що мають висоту в середній частині не менше ніж 2 м, установку газового обладнання слід передбачати в тій частині кухні, де висота не менше ніж 2,2 м.

    Встановлення балонів всередині житлових будинків (квартир) слід передбачати в тих же приміщеннях, де знаходиться газовикористовуюче обладнання. При цьому в одному приміщенні дозволяється встановлювати один балон місткістю 50 л. При місткості балона до 27 л дозволяється мати в одному приміщенні два балони (один із них запасний).

    Балони слід розміщувати в кухнях, у місцях, доступних для огляду та заміни балонів. Відстань від газового балона до газової плити слід передбачати не менше ніж 0,5 м, до радіатора опалення або печі – не менше одного метра. При улаштуванні екрана, що запобігає нагріванню балона, відстань від балона до радіатора опалення або печі допускається зменшувати до 0,5 м. Відстань між балоном та екраном повинна бути не менше ніж 0,1 м. При розміщенні балона проти топкових дверцят печей відстань між балоном та топковими дверцятами повинна бути не менше ніж 2 м.

    Допускається розміщувати балон місткістю до 27 л всередині газового приладу, якщо це передбачено конструкцією приладу і забезпечує температуру нагрівання стінки, що відокремлює балон від газових пальників, не вище 45 °С.

Також наголошуємо на колективної безпеки у багатоквартирних будинках.

     Наприклад, якщо сусід встановив резервуар із пальним у квартирі та проігнорував вимоги безпеки, замовчувати цю ситуацію не варто. Контроль за використанням такого обладнання займаються спеціалізовані служби. Звернення до таких служб характеризується їх швидким відгуком.

    Залежно від характеру порушень фахівці направлять на адресу представників поліції, пожежної охорони або газової служби. На місці буде перевірено законність встановлення, технічний стан обладнання та дотримання умов безпечної експлуатації.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Бережіть своє життя та майно!

Відділ містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та комунальної власності

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень