Необхідність дотримання Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів

Дата: 16.05.2022 09:02
Кількість переглядів: 548

      Необхідність дотримання Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів

  Для  отримання якісного насіннєвого матеріалу перехреснозапильних сільськогосподарських культур (гречки, кукурудзи, соняшнику, ріпаку, жита, тритикале, гірчиці, сорго звичайного, злакових трав, багаторічних бобових  та інших) необхідно захистити насіннєві посіви від випадкового перехресного запилення від інших видів, сортів та гібридів вищезазначених сільськогосподарських культур.

  Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, нагадує виробникам насіння, про необхідність   дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання , що регулюється Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства  України від 07.10.2016 року № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів».

  Згідно із вказаним Порядком, суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажанного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

    Не пізніше 01 березня  року, в якому здійснюватиметься посів, суб’єкт насінництва та розсадництва подає до відповідного територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

   Суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гибридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами  господарювання, що здійснюють товарне сільскогосподарське виробництво.

   Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

   Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

   Підставою для відмови в узгодженні план-схеми є не включення виробника насіння і садивного матеріалу до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу.

  Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва мають право вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

    Звертаємо вашу увагу, що дотримання Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів   включено в перелік питань щодо проведення заходів державного нагляду (контролю) спеціалістами територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Недотримання вимог Порядку вважається порушенням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень