28 квітня в Україні вшанують пам’ять працівників, які загинули на виробництві як у мирний час, так і під час воєнного стану

Дата: 27.04.2022 15:56
Кількість переглядів: 996

Щороку 28 квітня в Україні, як і у світі, відзначають День охорони праці. Він встановлений відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006 та збігається зі Всесвітнім днем охорони праці.

Враховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля країни спрямовані на захист Батьківщини. В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, зокрема смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Так, за час збройної агресії Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, зокрема 115 – зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули, а саме на підприємствах: соціально-культурної сфери – 57 людей (28 загинули), транспорту – 12 людей (7 загинули), енергетики – 14 людей (6 загинули), житлово-комунального господарства – 5 людей (3 загинули), інші галузі – 6 людей.

В середньому три людини щодня гинуть в Україні під час роботи. За всіма нещасними випадками утворені комісії та проводяться спеціальні розслідування.

Наразі Держпраці використовує всі можливі засоби для поширення інформації з питань праці. Відповіді на найбільш запитувані питання розміщуються на офіційному вебсайті служби та на сторінках у соціальних мережах, перезавантажено сервіс «інтерактивний інспектор», інспектори праці відвідують роботодавців та надають індивідуальні консультації релокованим підприємствам, безпосередньо спілкуються з людьми. Крім того, Держпраці, з метою поширення інформації запустила Telegram-бот для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства (@ask_sls_bot) та створила інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану (http://pratsia.in.ua/). За допомогою порталу можна отримати консультаційну допомогу.

Держпраці розроблені й розміщені на сайті установи такі матеріали:

  • рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій;
  • рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій;
  • рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського господарства в умовах воєнних (бойових) дій;
  • рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують і надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій.
  • Держпраці звертається до трудових колективів 28 квітня 2022 року вшанувати пам’ять працівників, які загинули на виробництві як у мирний час, так і під час воєнного стану.

Державна служба України з питань праці


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень