Протруювання насіння , навіщо це потрібно?

Дата: 06.04.2022 14:29
Кількість переглядів: 566

Протруювання насіння ,  навіщо це потрібно?

Триває посівна компанія. Інтенсифікація сільськогосподарського виробництва вимагає захисту культури від шкідливих організмів з моменту висівання. У сучасних умовах сівба насіння будь-якої культури потребує  (при можливості) передпосівної обробки.

Найбільш дієвим, економічно вигідним, науково обґрунтованим, екологічно безпечним і водночас найпоширенішим у світі способом боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур є передпосівна обробка насіння, насамперед, його протруювання хімічними препаратами.

  Якісні і кількісні показники урожайності, як правило, залежать від багатьох чинників, у тому числі від посівного матеріалу та його стійкості до різних хвороб та шкідників. Щоб надійно уберегти  культури від негативного впливу тих чи інших факторів, аграрії активно застосовують так зване передпосівне протруювання насіння -  нанесення пестицидів на його поверхню, аби знищити зовнішні та внутрішні інфекції, захистити насіння і ростки в полі від ґрунтових фітопатогенів і шкідників ,що дасть  змогу зберегти від третини до половини усього врожаю. Разом із тим можна обробити насіння мікроелементами, що, як і підживлення, є ефективним та економічно доцільним способом застосування мікродобрив. Передпосівна обробка насіння регуляторами росту і мікроелементами стимулює розвиток рослин та підвищує їхню врожайність.

Зараз практично всі препарати є безпечними для насіннєвого матеріалу, проте все ж таки варто суворо дотримуватись норми та дозування.

Як  правило, господарства протруюють  насіння    перед посівом . Існує кілька способів  протруюювання  насіння  :

Сухе - передбачає обпилення посівних матеріалів захисними препаратами, використовуючи при цьому спеціальне обладнання;

Напівсухе -  порошковидний препарат розводять до густої суспензії, після чого ним зволожують зерно чи інший садивний матеріал;

Мокре  - з допомогою розчину того чи іншого препарату насіння для посіву повністю змочують чи навіть занурюють у рідину на декілька хвилин.

Залежно від мети обробки насіннєвого матеріалу, протруювачі бувають комбінованими, протигрибковими та для боротьби проти шкідників. А ще , протруйники насіння   також добре знижують вологість насінин та забезпечують швидке та рівномірне дозрівання сільгоспкультур.

Під час протруювання посівного матеріалу необхідно дотримуватися техніки безпеки .Фахівець, що проводитиме цю роботу, повинен бути одягнений в захисний одяг, передбачений для цих цілей. Якщо для обробки насіння використовуватиметься спеціальне устаткування, воно, по-перше, повинно мати автоматичну систему керування, а по-друге, надійні пилевловлювачі, що допоможуть захистити дихальні шляхи працівника від дії шкідливих речовин. До того ж пристрої для обробки посівного матеріалу повинні регулярно проходити технічний огляд та ремонт, якщо виникне така необхідність.

 При використанні будь-якого протруйника компанії   протруєне зерно не втрачає своїх посівних якостей понад рік. Тому  можна обробити насіння препаратами   заздалегідь. А якщо з якихось причин не вдалося висіяти все насіння, воно буде придатне для посіву і на наступний рік. Слід тільки зазначити, що оброблене насіння непридатне на корм худобі або для харчування і повинне зберігатися в місцях, недоступних для прямого сонячного опромінення.

Захист насіння від хвороб є надзвичайно важливим елементом технології для забезпечення нормального розвитку сходів культури та реалізації генетичного потенціалу сорту протягом вегетації.  Використовувати  протруйники можна тільки ті, які зареєстровані    та входять до «Переліку   пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання   в Україні», який постійно оновлюється  та рекомендовані виробниками препаратів.

Таким чином, якісна обробка насіння культурних рослин комплексними інноваційними протруйниками — це ключ до високих і стабільних урожаїв.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень