До уваги суб'єктів господарювання, що здійснюють експорт рослинницької продукції до країн Євразійської економічної комісії (ЄАЕС) та Китайської Народної Республіки (КНР)

Дата: 02.12.2021 09:44
Кількість переглядів: 296

01.07.2017 року набрали чинності рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.11.2016.  № 157 «Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу» (далі - Рішення № 157), № 158 «Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу» та № 159 «Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу», які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

З 01 травня 2018 року вступили в дію рішення Ради Євразійської економічної комісії від 30.03.2018. № 24 «Про внесення змін в Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союз» та рішення № 25 «Про внесення змін до єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу», які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

Однією з вимог ЄАЕС, яка ускладнює експорт з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності в країні експорту вільних зон від конкретних організмів для певного об’єкта регулювання.

Держпродспоживслужба до країн-членів ЄАЕС направила листи з проханням визнати територію України вільною зоною від карантинних організмів, що внесені до списку А1 Переліку регульованих шкідливих організмів, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики України від 29.11.2006 № 716 «Про затвердження переліку регульованих шкідливих організмів»,

У свою чергу Г оловна державна інспекція з насінництва, карантину та захисту рослин Республіки Білорусь листом від 07.09.2017 № 04-01-9/1629 підтвердила визнання України вільною зоною від карантинних організмів, які внесені до списку А1 та відсутні на території країни. Зазначене надало можливість не встановлювати вільні ділянки від ряду карантинних організмів, які відсутні на території України.

Разом з цим існують організми, які присутні в тій чи іншій мірі на території України, що зобов’язує Дерпжпродспоживслужбу, за ініціативи суб’єкта господарювання, встановлювати статус ділянки чи місця виробництва вільних від шкідливих організмів.

З метою експорту картоплі та ряду рослин і продуктів рослинного походження в період вегетації необхідно встановлювати ділянки вільні від карантинних організмів, якщо цього вимагає країна імпорту.

З огляду на зазначене, експорт ряду рослинницької продукції до Республіки Білорусь повинен здійснюватися виключно із місць виробництва або виробничих ділянок, визначених відповідно до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

Також інформуємо, що відповідно до Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки крім щорічного обстеження в період вегетації місць вирощування ячменю на виявлення Pseudocercosporella herpotrichoides, Gaeumannomyces graminis, Barley stripe mosaic virus, необхідно встановлювати зони вільні від шкідливих організмів Tilletia controversa.

З метою реалізації фітосанітарних вимог пропонуємо сільгоспвиробникам та експортерам встановлювати ділянки та місця виробництва, вільні від шкідливих організмів, якщо такий захід вимагає країна імпорту.

Форма заяви та процедура затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487, розмір плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348.

Для встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки вільної від зазначеного шкідливого організму суб’єктом господарювання подається до територіального органу Держпродспоживслужби подається:

  1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1 до Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487). У додатковій інформації заяви необхідно зазначити перелік шкідливих організмів відносно яких планується офіційно встановити вільне місце виробництва або виробничу ділянку.
  2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (у тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
  4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», розмір плати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1348

За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів.

З Інформацією щодо фітосанітарних вимог країн можете ознайомитись на               офіційному         сайті          Держпродспоживслужби          України

http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni Vimogi Krain/89/

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Миргородського районного управління                                                                   О.Д. Потапенко

Фото без опису 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень