Сенчанська сільська територіальна громада
Полтавська область, Миргородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про основні принципи та вимоги до органічного насінництва та розсадництва.

Дата: 19.11.2021 13:05
Кількість переглядів: 336

   В Україні   сучасна організація насінництва базується на   Законі України «Про насіння і садивний матеріал» від 26.12.2002 № 411-IV(за останньою редакцією від 30.06.2016 р.). Даний Закон регламентує організацію насінництва в країні і регулює виробництво, реалізацію та використання насіння, правові відносини між виробниками та споживачами насіння. Відповідно Закону виробництво і реалізацію сортового насіння мають право здійснювати фізичні і юридичні особи, виробничі можливості яких відповідають вимогам державної атестації та занесені до «Державного реєстру виробників насіннєвого матеріалу»  .

  У    2020 році  вступив у дію Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»,   згідно з яким,   однією із галузей органічного виробництва є органічне рослинництво, зокрема насінництво та розсадництво. Органічним вважається насіння і садивний матеріал, розмножені відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а саме використання для сівби органічного насіння та використання для посадки органічного садивного матеріалу . Органічне — це таке вирощування, яке здійснюється без ГМО (насіння) , синтетичних добрив, хімічних протруйників і хімічних ЗЗР.   Виробник повинен постійно підтримувати родючість ґрунту й дбати про здоров’я рослин. Для цього треба вибирати культури та сорти, що стійкі до хвороб і шкідників, дотримуватися сівозміни, використовувати механічні й фізичні засоби захисту від природних шкідників. Перехідний період для виробництва органічного насіння і садивного матеріалу становить: 1 вегетаційний період для розмноження однорічних культур та 2 вегетаційні періоди для розмноження багаторічних культур.

  Для отримання актуальної інформації стосовно операторів органічного ринку, органів сертифікації , а також наявності на ринку України органічного насіння і садивного матеріалу, запроваджується   ведення   реєстрів операторів, органів сертифікації, органічного насіння і садивного матеріалу.     Такі заходи підвищують прозорість органічного ринку, відповідальність його учасників, забезпечення захису операторів від недобросовісної конкуренції та посилюють довіру споживача до продукції маркованої як органічна.

   Органічне насіння і садивний матеріал, що вводиться в обіг та реалізується, маркується державним логотипом для органічної продукції. Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить: акронім, що ідентифікує державу походження, напис «organic»; реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

 Здійснення державного контролю(нагляду) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції надано Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту  споживачів (територіальний орган - ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області), яка пе-ревірятиме діяльність органів сертифікації, а також проводитиме планові та позапланові заходи моніторингу органічної продукції на ринку, в тому числі і насіння та садивного матеріалу, з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна.

 Для здійснення виробництва органічного насіння і садивного матеріалу суб’єкт господарювання, крім вимог які ставляться до суб’єкта насінництва та розсадництва, занесеного до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, повинен також відповідати вимогам  ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», а саме:

  • бути занесеним до Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції  ;
  • здійснювати виробництво насіння і садивного матеріалу згідно вимог  цього закону;
  • отримати сертифікат, що підтверджує відповідність процесу виробництва та/або обігу такої продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, виданий органом сертифікації;
  • подати заявку та бути внесеним до Реєстру органічного насіння і садивного матеріалу.

  Зараз існує дефіцит  якісного органічного насіння та садивного матеріалу.      Вирощування  в сере-дині країни  становить максимум 20% від потреби. Тому просто користуються непротруєним (адже законодавчої вимоги щодо використання саме сертифікованого органічного посівного та садивного матеріалів  для виробництва органік-продукції , зараз немає).

  Головна перевага вирощування сільськогосподарських  культур з органічного насіння та садив-ного матеріалу —отримання екологічно чистих  врожаїв  . Невикористання у   виробництві  агре-сивних хімікатів дозволяє  урізноманітнити  мікрофлору в грунті та  збільшити  його родючість. На  додаток  до   цього   органічне фермерство   не шкодить   навколишньому  середовищу, не загрязнює воду та повітря, не містить ГМО.    

  В світі попит на органічну продукцію, а значить і на якісне органічне насіння  та садивний матеріал, зростає  . Тому українському агробізнесу необхідно звернути   увагу на цей сектор галузі рос-линництва, заповнити існуючі ніші  та мати на ньому непогані урожаї та прибутки.

 

            Головний спеціаліст відділу контролю

             у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

                                                                                                                 Залізняк В.І.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень