Сенчанська сільська територіальна громада
Полтавська область, Миргородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Доступне освітнє середовище, як частина безбар’єрного простору в Україні.

Дата: 15.09.2021 13:31
Кількість переглядів: 162

    Кожен студент унікальний. Вивчаємо досвід Стенфордського університету в організації інклюзивного навчання

   Стенфордський університет – один з провідних вищих навчальних закладів світу, розташований у самому центрі Кремнієвої долини (США). Освіту у виші здобувають понад 15 тисяч студентів, з них 3 тисячі – це люди з інвалідністю.

    Щоб забезпечити належні умови для їхнього навчання, університет створив профільний структурний підрозділ – Департамент з питань різноманіття та рівних можливостей. За словами його директорки Рози Гонзалес, виш ставить собі за мету максимально розкрити унікальні можливості кожного студента.

   «Кожен студент унікальний для нас. Кожен студент є інакшим», - розповіла Роза Гонзалес під час зустрічі з першою леді Оленою Зеленською в США.

   Навчальний план в Стенфорді складається індивідуально для кожного студента. У закладі є доступні класи, забезпечується переклад лекцій жестовою мовою. Кожному викладачеві надсилають спеціальні інструкції щодо додаткового часу для складання іспиту чи потреби студента складати тест або іспит в окремій кімнаті.

   Працюють асистенти, які конвертують текст: збільшують, оцифровують, передають шрифтом Брайля. Студенти мають змогу завантажити в спеціальну систему свої медичні довідки, додати запит щодо надання освітніх послуг.

   Цікаво, що Стенфорд, як і більшість вишів, дотримується «no pet policy», тобто не дозволяє студентам та співробітникам утримувати в кампусах і на робочому місці тварин. Однак ця заборона не поширюється на тварин-поводирів і тварин, які надають моральну/емоційну підтримку (так звані «тварини емоційної підтримки»).

  Фізична безбар’єрність у Стенфордському університеті проявляється у доступних маршрутах, облаштуванні паркомісць для осіб з інвалідністю, наявності пандусів та поручнів на входах до будівель, дверей з можливістю автоматичного відкриття тощо.

   Перша леді Олена Зеленська під час зустрічі зазначила, що в Україні безбар'єрні підходи стають пріоритетом, адже це відповідь на запит суспільства.

  Бачення, як розбудовувати доступне освітнє середовище, закладено в Національній стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Нагадаємо, що на її виконання Міністерство освіти і науки втілює проєкт «Шкільна освіта для усіх», який передбачає запровадження освітньої моделі, що забезпечує підтримку в навчанні всіх дітей без виключення.

#BarrierFree_Ukraine #bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень