Про  карантинні  організми

Дата: 29.09.2021 14:57
Кількість переглядів: 212

За останні роки значно збільшилося ввезення в Україну сільськогосподарських продуктів рослинного походження, насіння і посадкового матеріалу. Водночас зросла і небезпека завезення небезпечних шкідників і хвороб рослин, а також насіння бур’янів, що відсутні в Україні або наявні лише на невеличких осередках. При виявленні на території України карантинних шкідників або хвороб рослин, а також осередків карантинних бур’янів головне завдання фітосанітарної служби полягає в терміновому проведенні заходів, що запобігають подальшому їх поширенню. Ліквідація осередків карантинних шкідників, хвороб і бур’янів може здійснюватися шляхом проведення хімічних аналізів ґрунту, а також рослин. 

 У боротьбі з карантинними шкідниками, хворобами рослин і злісними бур’янами суттєве значення мають агротехнічні заходи, а також знезараження насіннєвого і посадкового матеріалу. Система карантинних заходів може дати належний ефект лише за умови, коли в її здійсненні братимуть участь не тільки різноманітні виробничі підрозділи фітосанітарної служби, але й господарства всіх форм власності та пересічні громадяни.

 Закон України   «Про карантин рослин» визначив загальні правові, організаційні та фінансово-економічні основи діяльності служби, а також деякі терміни і поняття, у тому числі, й термін “карантин”. Карантинним об’єктом є шкідник, збудник хвороби рослин або бур’ян, що відсутній або обмежений на території України і може заподіяти значну шкоду рослинам чи рослинній продукції.

 Умови внесення того чи іншого виду до карантинного переліку були засновані ще в 1958 році на IX Міжнародному Конгресі з карантину і захисту рослин.

 Саме тоді було визначено, що організм можна вважати карантинним, якщо:

 · він відсутній у межах країни або зустрічається обмежено на її території, а подальше його поширення може бути відвернене;

 · він може бути занесений різноманітними шляхами або проникне самостійно через кордон і пошириться у середині країни;

 · може заподіяти значне ушкодження рослинам і рослинній продукції у районах, де він раніше не зустрічався;

 · проти нього необхідно проводити особливі заходи боротьби: огляд, обмежене завезення підкарантинної продукції, знезаражування і таке інше.

 Перелік карантинних об’єктів для України був уперше затверджений 19 червня 1992 року. До нього ввійшли: карантинні організми, що відсутні на території України, карантинні організми, обмежено поширені на території України, карантинні організми, потенційно небезпечні для України.

 Основні карантинні організми, обмежено розповсюджені на території України: американський білий метелик, західний кукурудзяний жук, картопляна міль, західний квітковий трипс, рак картоплі, бактеріальний опік плодових, вірусне некротичне пожовтіння жилок цукрового буряку (ризоманія), потівірус шарки сливи (віспа), золотиста картопляна нематода, гірчак повзучий амброзія полинолиста, ценхрус довгоголовий, сорго алепське (гумай), паслін колючий, 15 видів повитиць

 Основні організми, які несуть потенційну загрозу для України: довгоносик злаковий, індійська квасолева зернівка, картопляна блішка, червона померанцева щитівка, томатна міль, гангрена картоплі, діплодіоз кукурудзи, фітофторозна гниль сої, фомопсис (зів’янення) виноградної лози, американська мозаїка пшениці, карликова мозаїка кукурудзи, кропива коноплева, молочай зубчастий, плоскушка шерстиста та інші.

І  тому питання  безпеки  у  сфері  карантину  рослин   являється  особливо  актуальним  в даний час,  так  як  державні  фітосанітарні  інспектора  тимчасово  обмежені  в своїх повноваженнях  в плані  здійснення контролю та державного нагляду,   тому  залишається  сподіватися  на свідомих небайдужих  громадян,  агрономів, керівників,  які розуміють всю повноту  загрози в нашому регіоні.

В разі виникнення  спірних питань чи  необхідність отримання професійних консультацій  звертатись за адресою:                             м.Лохвиця, вул..Перемоги  10, Тел. (05356) 3-41-45

 Потапенко О.Д.,

 державний фітосанітарний інспектор

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень