Порядок знищення непридатного для сівби насіння

Дата: 18.05.2021 13:02
Кількість переглядів: 1201

      Під час здійснення господарської діяльності в сфері насінництва та розсадництва у будь-якого суб’єкта господарювання може виявитися насіння, яке не відповідає сортовим та посівним вимогам. Його здебільшого переводять на власні потреби, а саме використовують як продукт харчування або як корм для сільськогосподарських тварин.  Коли ж насіння уражене в значній мірі грибковими хворобами, шкідниками  або оброблене хімічними засобами захисту, воно становить загрозу  екологічному та/або економічному благополуччю. Відповідно до ст. 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал»,  таке насіння  не може бути використане на продовольчі, кормові та  інші цілі, як і садивний матеріал, що не може бути використаний для  створення багаторічних насаджень та підлягає  вилученню з обігу з послідуючим  фізичним знищенням, під наглядом посадової особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику щодо державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, коштом власника.

Так, Міністерство аграрної політики і продовольства України своїм наказом №613 від 20.12.2018 року   затвердило «Порядок знищення насіння, що не може бути використане для сівби, продовольчих, кормових та інших цілей, а також посадкового матеріалу, який не може використовуватись для створення багаторічних насаджень або в інших цілях», згідно з яким його власник направляє заяву до   територіального органу Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів з проханням направити посадову особу, яка здійснює державний нагляд (контроль) у сфері насінництва та розсадництва для нагляду за знищенням.

    Спеціалісти відділу контролю в насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби  в Полтавській області при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) в сфері насінництва та розсадництва зобов’язані контролювати питання щодо дотримання суб'єктом господарювання цього    Порядку  , особливо що стосується обов’язку суб’єкта господарювання проводити знищення під наглядом інспектора Головного управління.

 Як же правильно знищити непридатне до використання протруєне насіння.  

Насіння та/або садивний матеріал знищують шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної та іншої обробки відповідно до вимог нормативних документів. Державний інспектор   до початку знищення повинен:

детально вивчити документальне оформлення обставин виникнення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях;

оглянути та візуально оцінити стан насіння та/або садивного матеріалу, що підлягає  знищенню;

провести зважування насіння чи перерахунок садивного матеріалу, за яким ініційовано знищення;

перевірити задокументовані показники та порівняти їх з інформацією, зазначеною у сертифікатах, що засвідчують сортові та посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу.

Після детального аналізу вищевикладених обставин інспектор визначає спосіб знищення насіння та/або садивного матеріалу та встановлює можливість самостійного знищення насіння власником насіння за місцем його зберігання або необхідність  направлення його на знищення до підприємства, яке відповідає вимогам статті 19 Закону України «Про утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

У триденний строк після отримання заяви від власника насіння інспектор повідомляє    орган місцевого самоврядування, на території якої (якого) заплановано здійснення знищення насіння та/або садивного матеріалу, про час та місце знищення. Інспектор зобов’язаний  проводити відеофіксацію знищення насіння.

За фактом знищення насіння та/або садивного матеріалу інспектор  складає акт   у чотирьох примірниках, з додаванням до нього копії заяви як невід’ємної його частини.

Отримати консультації та методичну допомогу з питань насінництва та розсадництва , що викладені вище , можна звернувшись до спеціалістів відділу за адресою: м. Лохвиця, вулиця Перемоги,10, тел. 05356 3-30-25.

           

             Головний спеціаліст відділу контролю

             у сфері насінництва та розсадництва

             ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській

             області                                                                                                          Залізняк В.І.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень