ГРИБНИЙ СЕЗОН ТРИВАЄ. БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ!

Дата: 17.11.2020 16:55
Кількість переглядів: 338

Грибна пора - це насолода для багатьох людей. Навіть якщо не знайдеш жодного гриба, подихаєш цілющим лісовим повітрям. А коли вже натрапиш на грибне поле, то радості і щастю немає меж.

Гриби - дарунок лісу, справжня комора корисних речовин. Кількість білків у свіжих грибах становить 2-3%, а в сушених - до 30%. Це більше, ніж у багатьох овочах і м’ясі. Гриби містять багато різноманітних органічних кислот, ферментів, мінеральних речовин, хоча за вмістом вітамінів посідають останнє місце.

Проте... будьте обережні!!! У грибах є дві особливі речовини - глікоген - тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін - білкова речовина, схожа на хітин. Сухі гриби містять його до 40%. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки. Тому при захворюваннях печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту гриби можна вживати дуже обережно і з великими обмеженнями. Шкідливі гриби при захворюванні на екзему. Ось чому дозволяється здоровим людям вживати за один раз не більше 200 грамів грибів. А дітям взагалі не рекомендується вживати гриби, бо у їхньому організмі до 14-річного віку не виробляється фермент, що розщеплює фунгін. Відомо, що ретельно переварені і подрібнені гриби з іншими продуктами харчування засвоюються набагато краще.

Але водночас гриби є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду. Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, споживання старих або зіпсованих грибів, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації (такі небезпечні двійники є навіть у білих грибів і підберезовиків).

ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Первинні ознаки отруєння з'являються через 1 - 4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з'їдених грибів, віку та стану здоров’я постраждалого.

Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

 

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

1.    Викликати «швидку медичну допомогу». Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо - рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).

2. Після надання домедичної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно - сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

3. Вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої забороняється - це може прискорити всмоктування токсинів.

4. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи. Для визначення причини отруєння потрібно залишити до прибуття лікаря залишки грибів.

ЗАСТЕРІГАЄМО!

Збираючи гриби будьте надзвичайно обережними! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню та може викликати смерть!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень