Сертифікований садивний матеріал – гарантія врожаю

Дата: 19.10.2020 14:08
Кількість переглядів: 518

Осінь – пора посадки плодових дерев на присадибних ділянках, в садах, на дачах.

Сучасне садівництво як галузь сільськогосподарського виробництва в останні роки розвивається досить інтенсивно. Це пояснюється зростанням попиту на високоякісний садивний матеріал всередині країни та великими можливостями країни для експорту садивного матеріалу за кордон, які поки що не використовуються. З’являється все більше бажаючих придбати якісний садивний матеріал плодових, ягідних, горіхоплідних культур, винограду і тд. і серед населення, яке хоче мати екологічно чисту продукцію, щоб потім спожити вирощені власними руками плоди власного урожаю.

Основою успіху в цій справі є садивний матеріал (саджанці), який має відповідати високій якості та мати легальне походження, оскільки від першого залежить отримання здорових багаторічних насаджень, висока врожайність та належна якість плодово-ягідної продукції, а від другого – найбільш вигідні умови її збуту.

В даний час на ринках району досить активно проходить торгівля садивним матеріалом плодових, ягідних, горіхоплідних культур, винограду і тд. Зараз зовсім не проблема купити саджанці цих культур. Вберегтися від  підробок на ринку   садивного матеріалу можна тільки будучи добре проінформованим.  Тому при купівлі   садивного матеріалу потрібно дещо знати.

Перш за все слід відзначити, що правом виробництва та реалізації садивного матеріалу володіють особи, яких включено до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Вводиться в обіг садивний матеріал лише після його сертифікації (відповідно статті 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»). Сертифікація садивного матеріалу - процедура контролю якості та фітосанітарної чистоти садивного матеріалу, призначеного для реалізації. Сертифікований, а значить якісний садивний матеріал – імператив для тих, хто займається розсадництвом і саджанцями, як основною діяльністю (тобто виробляє), так і для тих, хто займається вирощуванням плодової, ягідної  продукції, винограду і тд., і купує саджанці.

Садивний матеріал призначений для реалізації має в обов’язковому порядку супроводжуватись Сертифікатом на садивний матеріал, який підтверджує його якість та належність до сорту. Усі видані та отримані офіційно сертифікати можна перевірити у відкритому Реєстрі сертифікатів. Особи, які проводять перепродаж садивного матеріалу мають купувати його лише в суб’єктів господарювання, які включені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва (виробників насіння та садивного матеріалу). Вони також повинні мати копії сертифікатів на садивний матеріал  , що засвідчують його сортові якості, та сертифікати, що засвідчують його товарні якості;  а також    документ, що підтверджує   придбання саджанців.

Супровідні документи повинні зберігатися на місці здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою. Використання та реалізація садивного матеріалу, який не забезпечений належними документами про їх походження та якість – забороняється.

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва  ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області продовжують здійснення заходів, спрямованих на попередження і запобігання  порушень порядку та умов виробництва і реалізації садивного матеріалу, відповідно до вимог чинного законодавства України. А також ведуть роз'янювальну роботу  по питаннях насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень