Лохвицьке бюро правової допомоги інформує про умови вчинення виконавчого напису нотаріуса про стягнення заборгованості

Дата: 24.07.2020 10:05
Кількість переглядів: 265

         Для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість, або на правочинах, що передбачають звернення стягнення на майно на підставі виконавчих написів. 
Відповідно до норм чинного законодавства кредитор (стягувач) може задовольнити свої вимоги та стягнути з боржника заборгованість в позасудовому порядку, а саме, шляхом вчинення виконавчого напису нотаріусом на борговому документі та пред'явлення його до виконання. Цей спосіб є дієвим для кредитора (стягувача), оскільки, так кредитор уникає довготривалих судових процесів.
         Випадки стягнення заборгованості на підставі виконавчих написів останнім часом є дуже поширеними, тому роз’яснюємо, у яких випадках доцільно звертатись до суду за захистом своїх прав:

 

по-перше, обов’язковою умовою для вчинення виконавчого напису нотаріуса про стягнення заборгованості має бути безспірність такої заборгованості. Тобто, виконавчий напис не є документом, який породжує для стягувача будь-яке право на отримання коштів, а лише підтверджує, що таке право виникло раніше. На підтвердження безспірності кредитної заборгованості стягувач має надати нотаріусу документи, що дозволяють чітко встановити факт виникнення правовідносин між сторонами, момент виникнення права на стягнення простроченої заборгованості та розмір цієї заборгованості (наприклад, договір, письмова вимога про стягнення коштів з доказами отримання вимоги боржником, розрахунок заборгованості). Недотримання цих формальних вимог саме по собі є грубим порушенням закону;
 

по-друге, якщо формальні вимоги при видачі виконавчого напису дотримані, але боржник має обґрунтовані заперечення проти суми боргу, слід також викласти їх у позовній заяві, оскільки судом досліджуються не лише правильність процедури видачі виконавчого напису, а й законність вимог стягувача по суті,

по-третє, нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.
         Належним відповідачем у справах про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, є стягувач за таким виконавчим написом.
         Позов може подаватися до суду за місцезнаходженням стягувача або за місцем виконання (тобто, за місцем здійснення виконавчого провадження).
         Аби не допустити безпідставного стягнення коштів в період розгляду справи судом, радимо також подавати заяву про забезпечення позову шляхом зупинення виконавчих дій.
         Якщо  Вам потрібна безкоштовна юридична порада звертайтеся до Лохвицького бюро правової допомоги за адресою:м.Лохвиця,вул..Перемоги,16 (з дотриманням усіх санітарних норм: вхід до приміщення по одному, з дотриманням соціальної дистанції 1,5 м та у засобах індивідуального захисту) або за телефоном 3-14-05.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень