Правила поведінки під час зустрічі із плазунами та надання першої медичної допомоги у разі укусу

Дата: 26.06.2020 15:15
Кількість переглядів: 2183

Шановні жителі Сенчанської ОТГ!!!
Правила поведінки під час зустрічі із плазунами та надання першої медичної допомоги у разі укусу


         Небезпека найчастіше підстерігає нас у сільській місцевості або на відпочинку у лісі, на річці, в туристичних походах, на дачних ділянках. Зазвичай змії самі не нападають на людину, і кусають у випадках самозахисту, коли людина  випадково наступає на них, хапає рукою разом з травою, переслідує їх.                                                                        

                                                              Як уберегтися від укусів змій:
-   Не рухайтеся. Побачили змію – не робіть різких рухів і почекайте, поки вона не відповзе, як правило, змія просто не побачить нерухомий об’єкт.
-   Одягайтеся відповідно. Якщо ви відправляєтесь в місцевість, де можуть жити змії – вибирайте одяг, який захистить від укусів. Це довгі штани з щільної тканини, високі черевики. Штани потрібно заправити в черевики.
-    Перевіряйте місце відпочинку. Щоб відлякати змію, перед тим, як сісти на траву, камінь або колоду – пошарудіть або постукайте палицею.
-    Не торкайтеся до неперевірених предметів руками. Змії часто ховаються в старих пнях, стогах сіна, під камінням або стовбурами дерев. Саме тому до цих предметів краще не торкатися руками, а користуватися палицею.

 

         Якщо Ви побачили змію, в будь-якому разі не намагайтеся її вбити. Не робіть різких рухів. Потихеньку обійдіть плазуна: так краще і для вас і для них.    

          В нашій місцевості отруйною вважається лише одна змія — це гадюка європейська. Як розповідають фахівці, її дуже легко впізнати за зовнішнім вигляді.

 

Фото без опису

         У гадюки голова має загострені чіткі грані у вигляді ромба. І другий дуже важливий момент, який теж можна візуально одразу побачити – малюнок. Звичайна гадюка має чіткий ромбовидний візерунок по хребту і на загальному світло-сірому, бежевому фоні тіла йдуть ромби. Є інші варіації – темно-коричневий або чорний колір. Такі гадюки теж зустрічаються, але їх теж легко можна відрізнити по формі голови. Тобто, вона може бути чорного кольору, але голова обов’язково ромбовидна.                            

          Для вужа характері яскраво-жовті, або рожево-помаранчеві "вушка". Водяні вужі мають болотно-зелену шкіру з темними плямами. Зазвичай вони дуже спокійні й не бояться присутності людини.                    

          Крім того вуж має круглу зіницю, а гадюка – вузеньку щілиноподібну.                            Особливо приглядатися до змії та з'ясовувати, чи вона отруйна, не варто, а треба просто уникати зустрічі з нею.                          

           Якщо побачили у траві якийсь незрозумілий рух – зупиніться, не робіть різких рухів, тримайте цю ділянку в полі зору. Зробіть два-три кроки назад та обійдіть це місце. Гадюка не бере на себе ініціативу атаки, вона лише захищається. І якщо її не провокувати та старатися зловити чи роздивитися, то вона ніколи не вкусить.                       Якщо Ви вже вкушені, насамперед не панікуйте. Намагайтеся якнайшвидше повідомити дорослих та потрапити до лікарні, адже тільки лікар зможе надати необхідну допомогу. 
 

          Як визначити чи була змія отруйною? Це можна зробити двома способами:
1. По виду змії, наприклад у вужа на голові дві помаранчеві плями.
2. По укусу: отруйна змія залишає два сліди, схожих на проколи, а неотруйна один слід з нерівними, зигзагоподібними краями.
                                                          Перша допомога при укусах змії:
-    спокій і мінімум рухів.  Покласти потерпілого в горизонтальне положення, знерухомити пошкоджену кінцівку, яку треба зафіксувати шинами або іншими підручними матеріалами;
-    місце укусу обробіть антисептиком;
-    зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси або взуття;
-    прикладіть до рани лід, обгорнутий в тканину;
-    не можна висмоктувати отруту: таким чином ймовірність зараження збільшується, до того ж, на небезпеку наражається і людина, у якої отрута опинилася у роті (відсмоктувати отруту можна, тільки якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу);
-    не накладайте джгут;
-    не припікайте рану;
-    не можна вживати алкоголь;
-    необхідно забезпечити потерпілому повний спокій, дати багато пити.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень