Як правильно обрати насіння овочевих культур?

Дата: 06.04.2020 17:13
Кількість переглядів: 214

          Фото без опису

           Весна - сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур на ринках та у  спеціалізо-ваних магазинах області. Саме в цей час  володільці присадибних ділянок, дачники закуповують насіння овочів та баштанних культур . Купити насіння – це сьогодні, здається, справа зовсім не складна. На полицях супермаркетів, кіосків, магазинів аграрного профілю з’являються художньо оформлені, яскраві пакети з насінням. Для закладки грядок, навіть на маленькій присадибній ділянці , дачнику необхідно витратити чималу суму коштів. Щоб мінімізувати втрати при купівлі неякісного насіння, орієнтуватися у насіннєвому ринці, споживачу необхідно звертати увагу на особливості цього товару і придбати якісне насіння.
             Якість насіння – є основною умовою вирощування високих урожаїв овочевих, баштанних , кормових та інших культур. Насіння цих культур  повинно відповідати певним сортовим і посівним якостям.
             Відділ контролю у сфері  насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, що до вибору асортименту насіння овочевих та баштанних культур для особистого господарства, кожен господар повинен віднестись відповідально, щоб убезпечитися від ризику придбання неякісного насіння потрібно дотримуватися простих рекомендацій під час його купівлі. Отже, як вибрати насіння?
            Перш за все – це сорт насіння. Зараз кожен вид сільськогосподарської культури має безліч сортів, які адаптовані до кліматичних умов різних регіонів. Тому перш за все слід з’ясувати які гібриди (або сорти) підходять для вашої місцевості. Рекомендовані зони вирощування сортів сільськогоспдарських культур можна знайти в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні .
             Насіння, яке потрапляє у роздрібну торгівлю, обов’язково повинне мати відповідні документи про якість. Дані  документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу. Так, покупець має право вимагати в продавця відомості про партію насіння, яке він хоче придбати. Номер партії вказано на пакеті, а основна інформація про неї занесена в «Довідці про сортові та посівні якості насіння». Отож передусім необхідно вимагати у торговця саме довідку на насіння. По назві культури, сорту та № партії які зазначені на пакеті  шукаємо в «Довідці про сортові та посівні якості насіння» показники про сортові та посівні якості насіння та термін дії документу.
             Покупцеві  варто знати, що термін дії документів на насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого грунту щодо посівних якостей  згідно ДСТУ 6006:2008 п.12.1  становить 12 місяців, а на упаковане в герметичну тару – 24 місяці.
             Виробник гарантує збереження якості насіння протягом строку  визначеному у сертифікаті («Довідці про сортові та посівні якості насіння»). У разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно із  чинним законодавством.
             Використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється.
          Реалізатори зобов`язані гарантувати відповідність, проданої партії насіння і садивного матеріалу, показникам сортової чистоти і посівних якостей поданими у сертифікаті. Насіння і садивний матеріал повинні відповідати національним стандартам. Гарантії діють впродовж 6 місяців після проведення аналізів сертифікованими лабораторіями з визначення посівних якостей насіння. Реалізація і використання для сівби насіннєвого матеріалу, який не перевірений в сертифікованих лабораторіях, або не відповідає стандартам, забороняється (ст. 22  «Гарантії на насіння і садивний матеріал» Закону України «Про насіння і садивний матеріал»).
          По всіх питаннях з реалізації насіння овочевих культур в районі, випадкам недоброякісності, обігу контрафактної продукції можна звертатися до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, тел. 3-30-25.

            Головний спеціаліст відділу контролю
            у сфері насінництва тарозсадництва  ГУ
            Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                          В.І.Залізняк


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень