28 вересня – всесвітній день боротьби проти сказу

Дата: 28.09.2023 15:30
Кількість переглядів: 23

Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day) — пам'ятна дата, що відзначається щорічно 28 вересня, починаючи з 2007 року. Входить в систему міжнародних днів ООН. Всесвітній день боротьби проти сказу щорічно проводиться 28 вересня і приурочений до дня смерті французького мікробіолога Луї Пастера, який створив першу в історії вакцину від сказу.                                                    

Мета пам'ятного дня — привернути увагу до наслідків цієї хвороби у людей і тварин, підвищити обізнаність населення про профілактичні заходи, які є основним способом  боротьби з поширенням даного захворювання.                                                                         

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.    

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  м’ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкірипотрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.                                                                 

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси. Серед свійських тварин особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі; в останні роки збільшилась роль котів, які нерідко мають спільні з лисицями території лову мишей, досить часто хворіють на сказ також сільськогосподарські тварини.                    

За даними ВООЗ, у 99% випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні – в 50 % кішки. Близько 40% жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років. Останній випадок захворювання людини на сказ в Україні – вересень 2023 року. Мешканка Вінницької області заразилась від домашнього невакцинованого кота, в результаті – загинула.

Вакцинація домашніх та сільськогосподарських тварин проводиться ін’єкційно (наприклад вакциною «Рабістар»), диких тварин імунізують перорально, за допомогою принад з вакциною всередині(наприклад – «Броварабіс-V-RG»)

Вакцинуйте своїх улюбленців, це може врятувати життя і Вам!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень