Як вберегтися від придбання неякісного насіння

Дата: 26.07.2022 14:52
Кількість переглядів: 619

   Незважаючи ні на що, господарства області  жнивують . Наступний етап – посівна  компанія.  Щоб отримати добрий урожай озимих , для посіву  українським аграріям потрібне  якісне насіння . Зараз  ринок пропонує   посівний матеріал в достатній кількості і купити його не проблема - були б кошти.   От тільки ,     ніяк не всі продавці пропонують якісне сертифіковане  насіння. У продаж  різними шляхами потрапляє певна частина насіння сумнівного походження. Вберегтися від контрафактного чи фальсифікованого насіння можна тільки будучи добре проінформованим. 

   При придбанні насіннєвого або садивного матеріалу, найперше необхідно переконатись чи має юридична особа або фізична особа-підприємець право здійснювати реалізацію насіння чи садивного матеріалу. Відповідно до статті 12 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» право на ви-робництво та реалізацію мають:

   Фізичні особи - підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння і садивного матеріалу для його реалізації, за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва .

   Фізичні особи - підприємці та юридичні особи, не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та додержання майнових прав ін-телектуальної власності на сорти рослин.

   Згідно зі статті 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

- насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

- насіння за сортовими або посівними якостями ,  а садивний матеріал за сортовими або товарними якостями, відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

   Насамперед споживач повинен звернути увагу на наявність у продавця документів на насіння   , яке той планує придбати.

   Кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості.

   Інформацію про чинність зазначених сертифікатів можна перевірити в Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, який знаходиться на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України в розділі Реєстри.

   На їх основі продавець зобов’язаний виписати супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», а саме:

-  «Атестат на насіння» – добазове та базове насіння;

-  «Свідоцтво на насіння» – сертифіковане насіння;

-  «Свідоцтво на гібридне насіння» – насіння гібридів першого покоління.

   Але, якщо вже так сталося, що покупець придбав насіння сумнівної якості, то для вирішення спірних питань щодо посівних якостей придбаного насіння визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння (постанова Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 615 Про затвердження «Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».  

   Виконання вищеперелічених заходів вбереже покупця від ризику придбання підробок насіння, що в кінцевому результаті позитивно вплине на зростання виробництва продукції рослинництва та покращенню конкурентного середовища вітчизняної продукції на міжнародних ринках.

  Разом з тим, спеціалістами Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях постійно надаються консультації сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам, одноосібникам, фізичним особам-підприємцям щодо вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, охорони прав на сорти рослин та заходів запобігання поширення та обігу підробленого та некондиційного насіння.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень