ЗБЕРЕЖИ ЯЛИНКУ!

Дата: 18.12.2020 16:06
Кількість переглядів: 546

      Фото без опису

       Шановні жителі громади! Напередодні зустрічі новорічних свят традиційною є зелена «лихоманка». Усі поспішають купити собі головну гостю Нового року – ялинку! Але, на жаль, ми рідко замислюємося над тим, що наше бажання прикрасити зеленою красунею свою оселю, завдає природі чималої шкоди. Зрубані в лісі, щоб на декілька днів створити святкову атмосферу, вже напочатку січня деревця ялини чи сосни викинуто на смітник, як непотрібний мотлох. Найбільш прикро, що під сокирою зникають цілі гектари лісу.                                                                                                     

        Закликаємо вас замінити ялинки та сосни композиціями з гілок хвойних дерев, складеними новорічними букетами. Так званий передноворічний фітодизайн, штучні ялинки дозволить значно скоротити попит на живі дерева, збереже життя багатьом лісовим красуням, на вирощування яких необхідно багато років і чималі кошти, адже збереження новорічних традицій не повинно шкодити природі. А щоб в кімнаті відчувався аромат хвої, достатньо однієї-двох гілочок ялинки чи сосни, оформлених в оригінальну композицію. До речі, ці гілочки отримують під час санітарних чисток лісу, що не завдає шкоди довкіллю. Крім цього, останнім часом з’явилася нова послуга – продаж, або навіть оренда ялинок в горщиках чи контейнерах. Відповідно, живу ялинку після свят можна повернути, або ж навесні висадити в ґрунт.                                 

         Як відрізнити ялинку офіційного зрубу від браконьєрського.         

         На ялинці офіційного зрубу має бути самоклейна стрічка або бірка-стяжка на якій вказаний уніфікований номер. Цей номер можна ввести на сайті Державного агентства лісових ресурсів України, та дізнатись в якому лісгоспі було зрубане дане дерево та навіть о котрій годині.

https://ladyzhyn.news/uploads/posts/2020-12/1607080183_o_1c1cu73tl9fo1jen1hfi1hbiohra.jpg

       Штрафи за незаконний зруб ялинок. 

       Якщо ви вирішили, що зможете напередодні Нового року заощадити на ялинці, зрубавши її незаконно в лісосмузі чи безпосередньо в лісі, то будьте готові до того, що лісова охорона – майстри лісу, випишуть вам штраф. Тому, якщо йдете на зелене полювання, майте на увазі, що браконьєри заплатять за одну незаконно зрубану ялинку чотирикратну суму.

       Друге життя хвойних голок                                                                 

       Коли ваше дерево почне потрохи обсипатись, то майте на увазі, що хвойні голки мають друге життя. Якщо ви або ваші рідні мають у своєму господарстві кроликів чи кіз, то цей харчовий продукт, насичений протеїнами та вітамінами, може стати відмінним сніданком для ваших вухатих товаришів. Проте переконайтеся, що ваша ялинка нічим не була покроплена.

       Новорічне дерево в горщику: як правильно висадити його на вулицю?          

       Якщо ви придбали святкове дерево в горщику,  ви можете його посадити. Але зауважте: дерево не повинно довго перебувати в приміщенні. Коли ялинка довго знаходиться в теплому місці, в неї починається вегетативний період. Якщо вона розпуститься, і ви захочете висадити її на двір, їй ніщо іншого не залишиться, як замерзнути. Ви можете її висадити відразу, навіть зараз аби не чекати морозу. Або ж деревце у горщику можна тримати у прохолодному приміщенні (наприклад, підвалі) до весни.

        Ялини повинні втішати нас не лише протягом кількох тижнів – ці красуні мусять існувати для наших нащадків!

Еколог земельного відділу

Погрібняк О.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень